Korteriühistu juhatus

Alljärgnevalt põhilised küsimused ja nende vastused seoses korteriühistu (KÜ) juhatusega.

  1. Mis on KÜ juhatus?

Juhatus on korteriühistu juhtorgan, kes esindab ja juhib korteriühistut.

  • Kui palju liikmeid on juhatuses?

Juhatusel võib olla üks liige (juhataja) kuni kolm liiget. Põhikirjaga võib ette näha sellest erineva juhatuse liikmete arvu või selle ülem- ja alammäära.

  • Kas juhatuse olemasolu on kohtustuslik?

Korteriühistul ei pea olema juhatust, kui korteriomandite arv ei ole suurem kui kümme või kui kõik korteriomandid kuuluvad ühele isikule.

  • Kui pikalt kehtivad juhatuse liikme volitused?

Juhatuse liige valitakse tähtajaliselt kuni kolmeks aastaks, kui põhikirjas ei ole ette nähtud muud tähtaega. Põhikirjaga ei või ette näha, et juhatuse liikme ametiaeg on pikem kui viis aastat.

  • Kas juhatuse liikme volitusi saab ennetähtaegselt lõpetada?

Juhatuse liikme võib üldkoosoleku otsusega igal ajal, sõltumata põhjusest, tagasi kutsuda. Temaga sõlmitud lepingust tulenevad õigused ja kohustused lõpevad vastavalt lepingule.

  • Mis on juhatuse liikme õigused?

Juhatuse igal liikmel on õigus esindada KÜ-d kõikide tehingute tegemisel, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti. Põhikirjas võib ette näha, et juhatuse liikmed või mõned neist võivad esindada KÜ-d ainult ühiselt. Kolmandate isikute suhtes kehtib piirang ainult siis, kui see on kantud registrisse.

Juhatus võib KÜ kinnisasju või registrisse kantud vallasasju võõrandada või asjaõigusega koormata üldkoosoleku otsusega ja selles otsuses ettenähtud tingimustel, kui põhikirjaga ei ole ette nähtud teisiti. Nimetatud piirang kehtib kolmandate isikute suhtes, kui see on kantud registrisse.

  • Mis on juhatuse ülesanded?

Juhatuse peamine ülesanne on üldkoosoleku otsuste täideviimine, korteriomandite eseme osaks olevate ehitiste ja maatüki mõtteliste osade majandamine ja KÜ liikmete huvide esindamine. Juhatus ei saa otsustada üldkoosoleku pädevuses olevaid küsimusi. Juhatus kutsub kokku üldkoosoleku ja määrab selle päevakorra.

Juhatus korraldab korteriühistu raamatupidamist. Pärast majandusaasta lõppu koostab juhatus majandusaasta aruande raamatupidamise seaduses sätestatud korras. Juhatus koostab korteriühistu majandusaastaks majanduskava.

Leave a Comment