Kortermaja fassaadi ja territooriumi korrashoid

Kohaliku omavalitsuse üksused on kehtestanud kindlad reeglid (heakorra eeskirjad), mis peavad tagama kortermajade ja nende territooriumide korrashoiu. Peale heakorra eeskirja on kohalikud omavalitsused sätestanud ka heakorra nõuete tagamise abinõud.

Erilist tähelepanu peavad korteriühistud pöörama kortermaja fassaadi ja territooriumi korrashoiule talvisel ajal. Linnas, alevis ja alevikus on teega külgneva maatüki omanik kohustatud korraldama sõidutee ja tema kinnisasja vahel asuva kõnnitee koristuse, sealhulgas lume ja libeduse tõrje, tasemel, mis võimaldab kõnniteel ohutult liigelda (EhS § 97 lg 6).

Kui heakorra eeskirja rikkumise tõttu tekib kellelegi varaline kahju, on kannatanul õigus nõuda korteriühistult kahju hüvitamist. Ehitisealuse maa omanik või isik, kellel on muu asjaõigus, mille alusel ehitis on püstitatud, vastutab ehitise kokkuvarisemise tõttu, ehitiselt selle osade, jääpurikate või muu sellise eraldumise ja allalangemise tõttu tekkinud kahju eest, välja arvatud juhul, kui ta tõendab, et kahju põhjustas vääramatu jõud või kannatanu tegevus (VÕS § 1059).

Leave a Comment