Abiks elamu ümberehituse reeglites

Ehitise ehitamist, kasutamist ja korrashoidu reguleerib eelkõige ehitusseadustik. Kui elamu ehitisealune pind on üle 60 m2, tuleb selle ümberehitamiseks esitada kinnisasja asukohajärgsele kohalikule omavalitsusele ehitusprojekt ja ehitusteatis.

Ehitise ümberehitamine ehk rekonstrueerimine on ehitamine, mille käigus olemasoleva ehitise omadused muutuvad oluliselt (EhS § 4 lg 3). Ümberehitamisena saab käsitleda ka lammutamist, kui selle eesmärk on ehitada lammutatud ehitise asukohale sellega olemuslikult sarnane ehitis (EhS § 4 lg 4).

Ehitusprojekt on projekteerimise käigus koostatud dokument või dokumentide kogum, mis sisaldab ehitamiseks vajalikku teavet. Asjakohasel juhul kajastab ehitusprojekt ka ehitise kasutamiseks ja korrashoiuks vajalikku teavet (EhS § 4 lg 5). Ehitusprojekt peab olema selline, et selle kohaselt ehitatav ehitis vastaks nõuetele, sealhulgas arvestaks ehitise sobivust, kasutatavust ja korrashoiu vajadust. Ehitusprojekti kohaselt peab olema võimalik ehitada, ehitise ja ehitamise nõuetele vastavust kontrollida ning asjakohasel juhul ka ehitist kasutada ja korras hoida (EhS § 13).

Ehitusprojekti koostamisel tuleb arvesse võtta (EhS § 14):

1) ehitisele esitatavaid nõudeid, sealhulgas kasutusotstarbest tulenevaid erinõudeid;

2) asjakohaseid riskianalüüse ja muid ehitise asukohaga seonduvaid asjaolusid;

3) planeeringut või projekteerimistingimusi nende olemasolu või olemasolu kohustuse korral;

4) ehitise asukohaga seonduvaid avalik-õiguslikke kitsendusi;

5) ehitamisprotsessist lähtuvaid vajadusi.

Enne ehitamise alustamist peab ehitamise aluseks oleva ehitusprojekti nõuetele vastavust kontrollima ehitusprojekti koostajast sõltumatu pädev isik. Enne ehitamist tuleb sellest teavitada kohalikku omavalitsust (EhS § 35 lg-d 1-3). Seda saab teha elektrooniliselt ehitisregistri kaudu (EhS § 36 lg 1). Ehitusteatis tuleb esitada vähemalt kümme päeva enne ehitise ehitamise alustamist. Kui pädev asutus ei teavita ehitusteatise esitajat kümne päeva jooksul pärast ehitusteatise esitamist vajadusest ehitusteatises esitatud andmete täiendavaks kontrollimiseks, siis võib alustada ehitamist (EhS § 36 lg 1). Ehitusteatise alusel võib ehitist ehitada kahe aasta jooksul ehitusteatise esitamisest või täiendavate nõuete esitamisest või ehitusprojekti heakskiitmisest arvates (EhS § 37).

Leave a Comment